Svijet
0

Bush podržao istragu oko snimanja Sadamovog pogubljenja

FENA
Američki predsjednik George W. Bush u četvrtak je izjavio kako je podržao provođenje istrage oko neautoriziranog snimanja pogubljenja Sadama Huseina, u dvosatnom telefonskom razgovoru s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem.

"Razgovarao sam s premijerom Malikijem o emitiranoj videosnimci pogubljenja Sadama Huseina. Rekao je da će u cijelosti istražiti što se dogodilo i ja to cijenim. Očekujemo da se to do kraja istraži", rekao je Bush na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Na pitanje kakva je njegova osobna reakcija na to što se dogodilo na pogubljenju, kada su irački dužnosnici povicima provocirali Sadama na vješalima, Bush je odgovorio kako bi radije da je pogubljenje "provedeno s više dostojanstva".

"Sadam Husein je dobio pošteno suđenje, kakvo nije želio dati tisućama iračkih građana koje je ubio. Želio bih, jasno je, da je postupak proveden na dostojanstveniji način", rekao je Bush.

Na pitanje jesu li se on i Maliki u razgovoru suglasili kako je potrebno slanje dodatnih američkih snaga radi rastućeg nasilja u Iraku, Bush je izbjegao odgovoriti, navodeći kako se nova strategija za Irak još razmatra i razrađuje, te da će je biti spreman izložiti tokom iduće sedmice, prenijela je Hina.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow je na brifingu prije toga također izbjegao odgovor na slično pitanje, rekavši samo kako su "Bush i Maliki govorili o važnosti raspolaganja dovoljnim snagama u Bagdadu kako bi se stabiliziralo stanje u gradu".

Američke TV mreže su izvijestile, pozivajući se na izvore iz Pentagona, kako će nova strategija za Irak sigurno uključivati i povećanje broja američkih vojnika za 20.000, a po nekima i do 40.000, s primarnom zadaćom zaustavljanja nasilja u Bagdadu.