Svijet
0

Bush otputovao na samit APEC-a u Limu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush otputovao je iz Washingtona u petak ujutro za Peru, gdje će tokom vikenda biti održan samit dužnosnika Foruma za ekonomsku suradnju Azija-Pacifik (APEC), javio je AFP.

Ovaj drugi Bushov samit u jednoj sedmici, nakon samita G20 o finansijskoj krizi u Washingtonu, bit će možda njegovo posljednje putovanje u inozemstvo prije nego što ustupi svoje mjesto u Bijeloj kući 20. januara.

Ovaj samit trebao bi također biti prilika za vođenje bilateralnih razgovora odlazećeg predsjednika s ruskim kolegom Medvedevim, kineskim Huom Jintaom i južnokorejskim Leeom Myung-Bakom te japanskim premijerom Tarom Asom.

Međutim, zbog nepopularnosti koja je dostigla vrhunac u SAD-u, i dok se međunarodni dužnosnici već okreću njegovom nasljedniku Obami, glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino upozorila je u četvrtak "da ne očekuje mnogo informacija s tog putovanja". "To će biti više prilika da se Bush pozdravi nakon osam godina rada".

"Jedan od prioriteta samita u Limi bit će proširenje podrške "deklaraciji usvojenoj u subotu na samitu G20", kako bi je podržale i ostale članice APEC-a", rekao je Dan Price, jedan od najbližih Bushovih suradnika.