Svijet
0

Bush optimista o dogovoru s Rusima

FENA
Američki predsjednik George W.Bush izrazio je svoj optimizam vezano za mogućnost dogovora s Rusijom o projektu proturaketnog štita u Evropi, rekao je on u razgovoru za rumunski dnevni list Evenimentul Zilei.

"Optimista sam vezano za dogovor o vrlo značajnim pitanjima", rekao je Bush u intervjuu datom u Bijeloj kući za neke strane novine, među ostalima i za ovaj rumunski dnevni list, nekoliko dana prije svoje turneje po Evropi.

"Vjerujem da će se mnoge osobe u Evropi osjećati mnogo sigurnije ako postignemo dogovor o proturaketnoj odbrani, a mi se nadamo da ćemo to uspjeti", nastavio je on.

Predsjednik je ocijenio da su američka državna tajnica Condoleezza Rice i američki sekretar odbrane Robert Gates učinili "korisnu posjetu" Rusiji radi razgovora o tom predmetu. On je potvrdio da sistem proturaketne odbrane "ne cilja Rusiju", već "moguće lansiranje raketa sa Srednjeg Istoka, na primjer".

"Očekujemo da uskoro pokrenemo naprijed naš dijalog i da se dogovorimo o tim značajnim pitanjima, pitanjima vezanim za širenje oružja", dodao je on.

Bush je također insistirao na "značaju dobrih odnosa s Rusijom", naglasivši da se "ne slaže s ruskim predsjednikom Putinom o nekim pitanjima vezanima za demokratiju u Rusiji".

"Moja strategija jeste zadržati takve odnose da on posluša ono što ja govorim", objasnio je Bush.

Ove izjave uslijedile su nekoliko dana prije susreta Busha s Putinom, predviđenim početkom aprila u Rusiji, u Soči, posvećenim proturaketnoj odbrani.