Svijet
0

Bush: Opasnost od Al-Qaide neće odvratiti SAD od misije u Iraku

NINA
Američki predsjednik George Bush ocijenio je da izjave drugog čovjeka terorističke mreže Al-Qaida Aymana al-Zawahirija dokazuju da se rat protiv terorizma vodi u Iraku te je izrazio žaljenje zbog nedavnih američkih vojnih gubitaka u toj zemlji.

"Izjave Al-Zawahirija jasno pokazuju da Irak sudjeluje u ratu protiv terorizma i da smo mi u ratu", kazao je predsjednik Bush na zajedničkoj konferenciji za štampu sa šefom kolumbijske države Alvarom Uribeom na ranču u Crawfordu.

Predsjednik Bush je također kazao da opasnost od Al-Qaide neće odvratiti Sjedinjene Države od misije u Iraku, te da će američke trupe ostati na kursu i okončati posao u toj zemlji.

Američki je predsjednik na ovaj način komentarisao video traku koju je objavila arapska satelitska stanica Al-Jazeera, a na kojoj Al-Zawahiri upozorava da bi se Sjedinjene Države mogle suočiti s hiljadama vojnih žrtava u Iraku ukoliko ne povuku svoje trupe.

Al-Zawahiri je zaprijetio i dodatnim terorističkim napadima u Britaniji, ali nije preuzeo izravnu odgovornost za bombaški napad u Londonu 7. jula kada je poginulo 50 ljudi.