Svijet
0

Bush od 5. do 11. juna na evropskoj turneji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush sudjelovat će početkom juna na sastanku na vrhu Skupine G8 u Njemačkoj, te posjetiti Češku Republiku, Poljsku, Italiju, Vatikan, Albaniju i Bugarsku, najavila je u utorak Bijela kuća.

Predsjednik Bush putovat će u Heiligendamm, u Njemačku, gdje će od 6. do 8. juna na samitu G8, s čelnicima Kanade, Francuske, Italije, Japana, Velike Britanije, Njemačke i Rusije, te s najvišim dužnosnicima Evropske unije, razgovarati o nastavku suradnje na širokom spektru međunarodnih privrednih, sigurnosnih i političkih pitanja.

Uoči samita Bush će posjetiti Prag, gdje će se 5. juna sastati s češkim predsjednikom Vaclavom Klausom i premijerom Mirekom Topolanekom. Predsjednik SAD-a u Pragu će također održati govor na međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Demokracija i sigurnost: Temeljne vrijednosti i zdrave politike".

Po završetku samita u Heiligendammu, Bush odlazi u Juratu, u Poljsku, gdje će se 8. juna sastati s poljskim predsjednikom Lechom Kaczynskim.

Dan kasnije, 9. juna, u Vatikanu će se prvu puta susresti s papom Benediktom XVI., te potom u Rimu razgovarati s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom i premijerom Romanom Prodijem.

Bush 10. juna iz Rima odlazi u Albaniju, gdje će se u Tirani sastati s albanskim predsjednikom Alfredom Mosiuom i premijerom Sali Berishom, a svoju europsku turneju završit će u Bugarskoj, u Sofiji, susretima s predsjendikom Georgijem Parvanovom i premijerom Sergejem Staniševim 11. juna, navodi se u saopćenju Bijele kuće, prenijela je Hina.