Svijet
0

Bush najavio povrat poreza

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik George W. Bush najavio je u petak da će američki građani sljedeće sedmice početi dobivati povrat poreza kao jednokratnu pomoć zbog visokih cijena energenata i hrane, što bi trebalo povećati domaću potrošnju i time potaknuti rast gospodarstva.

Povrat poreza u rasponu od 300 do 1.200 dolara, središnja je mjera vladina paketa vrijednog 168 milijardi dolara. Očekuje se da će povrat poreza stići u oko 130 miliona američkih kućanstava.

"Taj će novac pomoći Amerikancima da nadoknade visoke cijene na benzinskim crpkama, u trgovinama s hranom, i dat će našem gospodarstvu poticaj kako bi nam pomogao da se izvučemo iz ovog ekonomskog usporavanja", rekao je Bush u kratkom obraćanju novinarima na travnjaku Bijele kuće.

Bush je rekao da bi sljedeće sedmice oko 7,7 miliona Amerikanaca trebalo primiti povrat poreza kroz izravne depozite, dok će porezna uprava - IRS, 9. maja početi slati čekove građanima.

IRS je najavio kako bi svi čekovi trebali biti poslani poštom ili deponirani do 11. srpnja, građanima koji su ove godine na vrijeme prijavili porez.

Osim povrata poreza građanima, paket mjera uključuje i porezne olakšice za poduzeća, javila je Hina.

Američko gospodarstvo pogođeno je s trostrukom krizom - stambenom, kreditnom i financijskom - koje su ga dovele do ruba recesije.

Gospodarski rast je u zadnjem tromjesečju 2007. iznosio 0,6 posto, a vjeruje se da je u prva tri mjeseca ove godine još dodatno usporen.

Vlada će sljedeće sedmice objaviti podatke o rastu u prvom kvartalu, a mnogi ekonomski analitičari vjeruju da je američko gospodarstvo već u recesiji.

Recesija nastupa kada dva tromjesečja uzastopce nema gospodarskog rasta ili je on negativan.

S opadanjem gospodarstva, stopa nezaposlenosti narasla je na 5,1 posto, što je najviše od septembra 2005., nakon što je uragan Katrina poharao američku obalu Meksičkog zaljeva. Gubitak radnih mjesta u prva tri mjeseca ove godine približio se brojci od 250 hiljada.

Kolaps tržišta kuća, pad cijena i prodaje, predstavlja najveći teret gospodarstvu, jer je vrijednost kuće ključni element procjene imovinskog stanja i kreditne sposobnosti američkih građana.

Sa smanjivanjem vrijednosti njihovih kuća, često i ispod veličine hipotekarnog kredita koji otplaćuju, Amerikanci reduciraju trošenje, što je oslabilo cijelo gospodarstvo, jer oko 70 posto GDP-a čini domaća potrošnja na ogromnom 300 milijunskom tržištu.

U petak je objavljeno da je indeks povjerenja potrošača pao na najnižu razinu u 26 godina, od 1982.

Prema ispitivanju Univerziteta Michigan, indeks povjerenja potrošača u aprilu iznosi 62,6, dok je mjesec dana ranije bio 69,5.

Rekordne cijene benzina i drugih energenata, te rast cijena hrane, dodatno su pojačale pritisak na standard Amerikanaca.

Američki autoklub AAA u petak je objavio da je prosječna cijena bezolovnog benzina na nacionalnoj razini dostigla rekordnih 3,58 dolara za galon (3,8 litara), što je gotovo dolar skuplje nego prije godinu dana.

Broj ovrha nad kućama, koje slijede nakon neplaćanja tri rate kredita, također je dostigao rekordnu visinu, a financijske kuće pretrpjele su milijarde dolara gubitaka na ulaganjima povezanim s drugorazrednim hipotekarnim stambenim kreditima. Kriza je izazvala velike potrese na Wall Streetu, što je Bushevu administraciju i Kongres natjeralo da donesu paket poticajnih mjera.

Kod posljednje američke recesije 2001. godine, sličan paket poticajnih mjera za građane i poduzeća potaknuo je rast domaće potrošnje i ubrzao izvlačenje iz krize.