Svijet
0

Bush najavio popuštanje finansijske krize

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Dok su mnogi Amerikanci zabrinuti zbog stanja u kojem se zateklo američko gospodarstvo i za svoju finansijsku budućnost, predsjednik George Bush je u svom redovnom subotnjem obraćanju Amerikancima putem radija izjavio da će finansijska kriza popustiti.

Predsjednik je u poruci pokušao pružiti dodatna uvjeravanja kako je plan vrijedan 700 milijardi dolara za stabilizaciju američkog finansijskog sistema "ispravan izbor", prenosi Glas Amerike.

Bush je u petak potpisao ovaj povijesni zakon, međutim, jučer je upozorio da neće sve mjere u njemu imati trenutni efekt.

Paket predviđa izdvajanje oko 700 milijardi dolara kojima bi vlada kupila od banaka kreditne obveze koje one ne mogu naplatiti u nastojanju da se ponovno uspostavi povjerenje zajmodavaca i ulagača.

Ministar finansija Henry Paulson je izjavio da će se odmah baciti na posao i uposliti stručnjake koji su potrebni da bi upravljali ovim programom.

Vjerojatno će proći najmanje mjesec dana prije negoli firme na Wall Streetu prime novac.

Inače, predsjednik Bush je izjavio da će najvjerojatnije američki porezni obveznici i vlada biti u stanju povratiti veći dio troškova za ovaj paket stabilizacijskih mjera.