Svijet
0

Bush: Moramo ojačati režim sankcija Iranu

FENA
Predsjednik SAD-a George W. Bush izjavio je da će se založiti za oštrije sankcije prema Iranu nakon novog izvještaja Ujedinjenih nacija kojim se Teheran optužuje za ubrzavanje programa obogaćivanja urana.

Predsednik Bush je jasno stavio do znanja da prkos Irana prema međunarodnim zahtjevima neće biti toleriran: "Mislim da moramo ojačati režim sankcija."

Američki predsjednik je rekao da će državna tajnica Condoleezza Rice početi pregovore s drugim zemljama o proširenju režima sankcija UN-a, dodavši da će se lično angažirati na razgovorima o tome pitanju s Rusijom i Kinom.

"Prva stvar koju lideri ovih zemalja moraju razumjeti jeste da će Iran s nuklearnim oružjem biti nevjerovatno destabilizujući za svijet. U njihovom je interesu da nastavimo zajednički rad na izolaciji toga režima", kazao je Bush, prenosi VoA.

U izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), izdanom u četvrtak, navodi se da Iran nije obustavio proces obogaćenja urana kao što je zahtijevalo Vijeće sigurnosti UN-a i nije otvorio svoje nuklearne objekte do one mjere koju su posmatrači tražili.

Međunarodna agencija za atomsku energiju je saopćila da pomanjkanje transparentnosti umanjuje njenu sposobnost da prati iranski nuklearni program koji, sudeći po Teheranu, ima mirnodopsku namjenu.

Sjedinjene Države i njihove saveznice su saopćile da je to praćenje iranskog programa od ključne važnosti, jer tip nuklearne tehnologije koju nastoji da razvije Teheran također može biti korišten za proizvodnju nuklearnog oružja.

Šef IAEA-e Mohamed ElBaradei je saopćio da bi Iran mogao proizvesti takvo oružje već za tri godine.