Svijet
0

Bush: Iran će platiti cijenu za nekonstruktivnu ulogu u Iraku

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Američki predsjednik George W. Bush zaprijetio je da će Iran platiti cijenu, kako je rekao, ako i dalje bude dostavljao iračkim milicijama oružje koje se koristi u napadima na američke trupe u Iraku.

Predsjednik Bush je to rekao u trenutku kada je irački premijer Nuri al-Maliki okončao dvodnevnu posjetu Teheranu, izvještava dopisnik VoA-e.

On je kazao kako pretpostavlja da premijer Maliki pokušava navesti Iran da igra konstruktivniju ulogu u Iraku. Međutim, američki predsjednik prijeti da će iranski lideri platiti cijenu ako ne budu igrali konstruktivno.

"Jedan od osnovnih razloga što sam zatražio od ambasadora Ryana Crockera da se sastane s Irancima u Iraku bio je da im se pošalje poruka kako će biti posljedica za one koji u Irak unose improvizirane eksplozivne naprave i protuoklopnu municiju koja ubija Amerikance u Iraku", rekao je Bush.

Iran demantira stalne američke tvrdnje da obučava šiitske pobunjenike u Iraku i snabdijeva ih protutenkovskom municijom koja se koristi protiv američkih snaga.

Iranska državna novinska agencija je saopćila da je predsjednik Mahmud Ahmadinedžad premijeru Malikiju rekao da njihove zemlje dijele odgovornost za uspostavljanje mira i sigurnosti u regiji.

U istom izvještaju je rečeno da je Maliki rekao iranskom lideru kako cijeni "pozitivnu i konstruktivnu" ulogu Irana u pomoći iračkoj vladi da poboljša sigurnosnu situaciju.

Odgovarajući na pitanje o tome izvještaju na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, predsjednik Bush je u četvrtak rekao kako je uvjeren da irački premijer razumije kako Iran destabilizira Irak slanjem oružja u tu zemlju.

"Ako je signal da je Iran konstruktivan, morat ću iskreno da porazgovaram sa svojim prijateljem premijerom Malikijem, jer ne verujem da su oni konstruktivni. Mislim da ni Maliki u dubini srca ne vjeruje da je Teheran konstruktivan", istakao je Bush.

Predsjednik SAD-a je kazao kako bi Amerikanci trebalo da budu zabrinuti zbog iranskog programa obogaćivanja urana, za koji on vjeruje da ima za cilj stvaranje nuklearnog arsenala. Iran, međutim tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo mirnodopski.

"Moramo biti veoma zabrinuti zbog Irana koji ima destabilizujući uticaj. Politika vlade u Teheranu je očigledno veoma zabrinjavajuća i zbog činjenice da je Ahmadinedžad saopćio da je uništenje Izraela dio njihove vanjske politike. To je očigledno nešto sa čime se ne možemo pomiriti", naglasio je Bush.

On je apelirao na premijera Malikija da nastavi raditi na političkom pomirenju u Iraku.

Iranski potpredsjednik Parviz Davudi rekao je premijeru Al-Malikiju da mir i sigurnost u Iraku zavise od povlačenja, kako se izrazio, "okupacijskih snaga".

U Iraku je trenutno stacionirano više od 160 hiljada američkih vojnika.