Svijet
0

Bush i Olmert saglasni da treba podržati Abbasovu vladu

FENA
Američki predsjednik George W. Bush i izraelski premijer Ehud Olmert izjavili su u utorak da će podržati palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa i njegovu novu vladu.

Bush je izjavio, nakon odluke predsjednika palestinske vlasti da smijeni vladu koju je vodio premijer iz radikalnog pokreta Hamas, kako se nada da će Abbas i njegov novi premijer Salam Fayad "biti jaki i da će povesti Palestince u sasvim drugačijem pravcu".

Olmert, koga je američki predsjednik primio u utorak u Bijeloj kući, izjavio je kako "želi da ojačaju umjereni i da sarađuje" s Abbasom, javio je AFP.

On je rekao kako je spreman započeti pregovore s umjerenim palestinskom liderom.

Predsjednik Abbas je prošle sedmice raspustio vladu u kojoj je dominirao Hamas, nakon što su naoružani pripadnici toga islamističkog pokreta preuzeli kontrolu nad Pojasom Gaze i s tog područje protjerali pristalice Fataha.

Govoreći u Washingtonu, Condoleezza Rice je u ponedjeljak čestitala Abbasu na tome što je za premijera izabrao Salama Fayada. Posljedica toga imenovanja, kako je rekla, bit će nastavak američkih diplomatskih kontakata s Palestincima, koji su prekinuti otkako je Hamas došao na vlast poslije izborne pobjede u januaru 2006. godine.

Rice je kritizirala Hamas, rekavši da je taj pokret "pokušao nametnuti esktremistički program palestinskom narodu".

Washington će nastaviti bojkot Hamasa u Gazi, ali je Rice izjavila da SAD neće napustiti tamošnje stanovnike - za humanitarne operacije UN-a na tome području bit će izdvojeno četrdeset miliona dolara, naglasila je ona.

Palestinski predsjednik Abbas je prethodno, u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Bushom, ocijenio kako je nastupio "pravi trenutak" da se pokrenu mirovni pregovori.

Evropska unija je u ponedjeljak saopćila i kako namjerava početi da uplaćuje dio direktne pomoći novoj palestinskoj vladi, koju predvodi Fatah.

"Dogovorili smo se da pružimo podršku vladi predsjednika Abbasa, i to ne samo kroz bliskoistočni kvartet. Uvjeren sam da ćemo u razgovorima s izraelskim kolegom utvrditi i da će izraelska vlada sarađivati s predsjednikom Abbasom i njegovom vladom", izjavio je šef njemačke diplomatije Frank-Walter Steinmeier.