Svijet
0

Bush i Kaczynski potvrdili odlučnost za gradnju sistema proturaketne odbrane

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Američki predsjednik George W. Bush i poljski predsjednik Lech Kaczynski u ponedjeljak su, nakon sastanka u Bijeloj kući, potvrdili odlučnost za gradnju sistema proturaketne odbrane u istočnoj Evropi, kao sredstva zaštite od zemalja koje imaju ili razvijaju oružje za masovno uništenje.

"Nema boljeg simbola naše želje da radimo za mir i sigurnost od sradnje na sistemu odbrane od projektila - koji može osigurati zaštitu Evropi", rekao je Bush obraćajući se, zajedno s Kaczynskim, novinarima u Ovalnom uredu.

Naglasio je da je "Poljska snažan američki saveznik" te izrazio zahvalnost za sudjelovanje njezine vojske u operacijama u Iraku i Afganistanu.

Predsjednik Poljske, na čijem teritoriju trebaju biti postavljeni lanseri sistema odbrane od projektila, naglasio je da je riječ o "odbrambenom instrumentu" namijenjenom obrani od zemalja koje "mogu imati, ili već imaju nuklearno ili oružje za masovno uništenje".

Kaczyinski je izrazio nadu u uspjeh tog projekta.

Plan postavljanja američkog sistema proturaketne odbrane u istočnoj Evropi od 2012. godine, s lanserima u Poljskoj, a radarima u Češkoj Republici, izazvao je zategnutost u odnosima SAD-a i NATO-saveza s Rusijom, koja se snažno opire njegovoj realizaciji, podsjetila je Hina.

Moskva je u nedjelju objavila da će se povući iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE) iz 1990., koji regulira razmještaj snaga i oružanih sistema na Starom kontinentu nakon hladnog rata.

Kaczynski je naglasio kako je s predsjednikom SAD ponovo govorio i o problemu američkih viza za poljske državljane, a Bush je najavio nastavak rada s Kongresom na tom pitanju, kako bi se donijele potrebne zakonske promjene.