Svijet
0

Bush će u četvrtak posjetiti Kaliforniju

FENA
Bijela kuća je saopćila da će predsjednik Bush posjetiti u četvrtak Kaliforniju da bi lično vidio posljedice šumskih požara u kojima je izgorjelo skoro sto hiljada hektara zemlje na jugu ove američke savezne države.

Vatrogasci priznaju da ne mogu da kontroliraju požare i kažu da čine sve što mogu kako bi zaštitili ljude i zgrade.

Šerif okruga Los Angelesa rekao je novinarima u srijedu da službe za vanredna stanja ipak polako dobijaju borbu sa vatrenom stihijom.

„Da budem iskren, jučer je majka priroda komandovala, a danas komanduju okružna vatrogasna služba Los Angelesa i lokalna policija... kao i sve agencije koje su trenutno formalno nadležne za suzbijanje požara", rekao je BBC-u šerif Los Angelesa.

Kalifornijske vlasti su u utorak naredile evakuaciju više od pola miliona ljudi zbog šumskih požara koji i dalje bijesne na potezu od Santa Barbare do meksičke granice.

Požari su od ponedjeljka, uslijed vrućeg vjetra koji neprestano puše, uništili stotine kuća i ogromne površine pod šumom.

Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger proglasio je vanredno stanje, a predsjednik Bush isto je učinio na federalnom nivou.

U utorak se hiljadu i petsto vatrogasaca borilo sa desetak požara koje je širio snažan vjetar.

Procjenjuje se da je u požaru do utorka popodne izgorjelo više od 30 hiljada hektara zemljišta. Najmanje jedno lice je poginulo, a evakuirano je više stotina hiljada ljudi.

Među ugroženim gradovima nalazi se i Malibu, gdje žive mnoge zvijezde šou biznisa.

U tom gradu nekoliko kilometara sjeverno od Los Angelesa izgorjelo je nekoliko zgrada, među kojima i jedna crkva. Vjeruje se da su požari isprva bili izazvani padom dalekovoda.

Na gašenju požara angažovano je oko 6.000 vatrogasaca iz nekoliko saveznih država i oko 800 pripadnika američke nacionalne garde, čiji je zadatak da organizuju evakuaciju stanovništva u prihvatne centre.

Osim kalifornijskih, u gašenju požara učestvuju i vatrogasci još nekoliko saveznih država, uključujući Nevadu i Arizonu, te brojni protivpožarni avioni, helikopteri i teške građevinske mašine.