Nakon uvrede za islam i Poslanika
26

Burne reakcije u svijetu protiv filma "Muslimanska nevinost"

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Širom svijeta nastavljaju se reakcije na film "Muslimanska nevinost" kojim se direktno vrijeđa lik i djelo Poslanika Muhameda.

U sukobima između sigurnosnih snaga i demonstranata u Tunisu i Jemenu, smrtno je stradalo šest, a ranjeno najmanje 98 osoba. Prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova Jemena, u okršajima koji su se desili ispred zgrade ambasade SAD-a u gradu Sani, život su izgubile četiri osobe, dok je ranjeno 48 osoba od čega deset pripadnika sigurnosnih snaga.

U toku protesta ispred ambasade SAD-a u Tunisu, smrtno su stradale dvije, dok su povrijeđena 22 pripadnika sigrunosnih snaga i 28 demonstranata. Također, u protestima ispred zgrade ambasade SAD-a u Egiptu jedan demonstrant je izgubio život.

U libanskom gradu Tripoliju na sjeveroistoku zemlje, u napadu policije na demonstrante koji su pokušali zapaliti američke restorane "Kentucy Fried Chicken" i "Hardee", jedna osoba je smrtno stradala, dok je povrijeđeno 25 demonstranata i 18 policajaca.

U glavnom gradu Sudana Hartumu u napadu demonstranata na zgradu ambasade Njemačke zapaljeno je diplomatsko vozilo ambasade. U napadu je povrijeđeno nekoliko osoba iz diplomatske misije Njemačke u Sudanu. Nedugo poslije ovog napada, demonstratni su nastavili proteste ispred zgrade ambasade Velike Britanije u toj zemlji.

U regiji Kasmir u Indiji na hiljade osoba organizovalo je proteste prilikom čega je spaljena i zastava SAD-a, dok su se mogli vidjeti i transparenti na kojima je pisalo da je američki predsjednik Barack Obama terorista. Neki utjecajniji vjerski lideri na tom području pozvali su američke državljane da napuste to područje.

U gradu Chennai na jugu Indije demonstranti su bacali kamenje prilikom čega su polomljena stakla na zgradi Konzulata SAD-a.

U Izraelu je blizu 40 osoba ispred zgrade američke ambasade u Istočnom Jeruzalemu protestovalo protiv kotroverznog filma. Demonstranti su na napade policije odgovorili bacanjem kamenja i flaša. Policija je uhapsila četiri demonstranta, dok su ostali spriječeni da se približe zgradi.

U glavnom gradu Bahreina Manami poslije džuma namaza okupilo se blizu dvije hiljade demonstranata prilikom čega su zapaljene i zastave SAD-a i Izraela.

U glavnom gradu Bangladeša Daki, poslije džuma namaza okupilo se oko pet hiljada osoba koje su zapalile zastave SAD-a i Izraela dok su tražili da reditelj kontroverznog filma bude ubijen. Policija je spriječila demonstrante da se približe zgradi ambasade.

U gradu Celalabad u Afganistanu blizu 500 demonstranata uzvikivalo je slogan “smrt SAD-u”, dok su od predsjednika Afganistana Hamida Karzaija tražili prekid diplomatskih odnosa sa SAD-om.

Transparenti protiv SAD-a i Izraela

U glavnom gradu Iraka Bagdadu organizovani su protesti na kojima su demonstranti uzvikivali “Protiv SAD-a. Stop Izraelu", kao i “Spremni smo umrijeti za Poslanika Muhameda”. Također, organizovani su protesti u regiji Sadr i gradu Basra u Bagdadu gdje se okupilo na hiljade demonstranata. U Basri, okupljeni demonstranti su spalili zastavu SAD-a, a neki su nosili i transaprent na kojem je pisalo “Sloboda ne smije biti vrijeđanje dvije milijarde muslimana”.

Širom Irana, poslije džuma namaza, organizovani su protesti na kojima su demonstranti tražili kraj za SAD i Izrael. U toku demonstracija, spaljene su i zastave SAD-a i Izraela. Širom Pakistana je na hiljade demonstranata poslije džuma namaza, organizovalo proteste protiv kontorverznog filma.

U glavnom gradu Sirije Damasku, okupljeni demonstranti ispred zgrade ambasasde SAD-a protestovali su protiv ove države. Isto tako, u glavnom gradu Katara Dohi, blizu hiljadu osoba okupilo se u blizini zgrade abmasade SAD-a kako bi protestovali protiv kontorverznog filma.

Demonstranti su tražili okončanje vojne misije SAD-a u toj zemlji.

Protesti u Istanbulu i Londonu

U glavnom gradu Velike Britanije Londonu, blizu 250 osoba ispred zgrade ambasade SAD-a održali su proteste.

Na Trgu Bayazit u Istanbulu na stotine osoba održalo je proteste.

U gradu Nablusa na Zapadnoj Obali blizu 200 demonstranata održali su proteste protiv SAD-a.