Svijet
0

Burhan Ghalioun: U Siriju treba poslati plave kacige

FENA
Burhan Ghalioun (Foto: AFP)
Burhan Ghalioun (Foto: AFP)
Šef političkog ureda Sirijskog nacionalnog vijeća Burhan Ghalioun apelirao je u subotu da se Plave kacige rasporede u Siriji, nakon što je zapovjednik UN-ovih posmatrača prekinuo njihovu misiju zbog intenziviranja nasilja u ovoj zemlji.

"Danas je jasno da se ne može računati na nenaoružane posmatrače. U Siriju treba poslati Plave kacige, jednu brojniju misiju sposobnu da se zaštiti od nasilja režima" predsjednika Bašara el-Asada, izjavio je bivši predsjednik Sirjskog nacionalnog vijeća novinarima u Istanbulu.

On je dodao da za njega Annanov plan nije mrtav, ali da bi sada trebalo upotrijebiti prijetnju silom i podsjetiti Damask na njegove obaveze.

"Postoji mogućnost da se spasi Annanov plan, tako da Vijeće sigurnosti izglasa prema poglavlju sedam jednu rezoluciju u kojoj će tražiti provođenje plana pod prijetnjom silom", kazao je on.

On je aludirao na poglavlje sedam Povelje Ujedinjenih nacija, pod naslovom "Akcija u slučaju prijetnje miru, prekida mira i čina agresije", koje omogućava stupanje u rat da bi se održao ili uspostavio mir.