Svijet
79

Buldožeri uskoro ruše rodno mjesto poslanika Muhameda

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Buldožeri će uskoro sravniti sa zemljom mjesto rođenja poslanika Muhameda, navodi World Observer.

Naime, buldožeri su postavljeni kako bi srušili zgradu pokraj mjesta na kojem se vjeruje da se nalazila poslanikova kuća a sve kako bi se napravilo više mjesta za prebivalište glavnog imama.

Kako piše World observer, planovi da se uništi rodno mjesto Poslanika su nastavljeni. Tako se želi napraviti dovoljno prostora za rezidenciju imama i predsjedičku palatu.

Planovima je predviđeno pravljenje modernog kompleksa na koji će se utrošiti više milijardi dolara.

Kako bi to bilo moguće, sveta biblioteka koja se nalazi kod Masjid al-Harama ili Velike Džamije za koju se vjeruje da se nalaze na vrhu nekadašnjeg Muhamedovog doma, bit će porušena.

Prošle godine, kraljevska porodica je predstavila početke planove koje se odnose na rušenje svete biblioteke.

Prijedlozi su bili da se ona zamijeni ili stanicom metroa ili pak da se napravi nova biblioteka posvećena kralju Abdul Azizu, utemeljitelju modernog kraljevstva.

Saudi Binladin Group, izvođač radova, saopćio je kako će biti srušena do zemlje i zamijenjena rezidencijom imama i prigodnom predsjedničkom palatom.

Vođe kraljevstva koji negiraju da je Muhamed rođen u kući Mawlid, nisu pobornici Muhamedovih svetišta, jer kako ističu, oni navode na širk ili nevjeru i uspostavljanje drugih idola osim Boga, a koji po islamu nisu dozvoljeni.