Svijet
0

Budva: U jugoistočnoj Evropi konsenzus o euroatlantskim integracijama

FENA
U zemljama jugoistočne Evrope postoji politički konsenzus o potrebi intenziviranja procesa euroatlantskih integracija i sve veći broj građana pruža tome potporu, rečeno je konferenciji šefova država jugoistočne Evrope, koja je u utorak održana u Budvi.

U organizaciji nevladine organizacije Međunarodne lige humanista, konferencija je bila posvećena odnosima EU i zemalja regije. Skup je otvorio glavni sekretar organizacije Zdravko Šurlan, a predsjednik odbora konferencije Nikola Kovač pozvao je sudionike rasprave da odgovore i na neke dvojbe poput one je li cilj EU-a pacificirati regiju ili možda nad njom uspostaviti patronat neokolonijalnog tipa.

Sudionike konferencije pozdravila je predsjedavajuća Evropskog parlamenta za jugoistočnu Europu Doris Pack. Ona je rekla da sve zemlje regije trebaju postati članice EU kad ispune potrebne uvjete.

"Ideja mira može ostvariti samo zajedničkom borbom protiv terorizma i radikalizma", rekla je Pack. Ona je pozvala na jačanje saradnje u regiji i obećala pomoć Evropskog parlamenta u približavanju Europi.

"Mi vas trebamo i vi trebate nas", poručila je Pack.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović je podsjetio da je Međunarodnu ligu humanista sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća organizirala skupina nobelovaca, književnika i naučnika, radi vraćanja povjerenja među ljudima i narodima, te je izrazio zadovoljstvo što se skup održava u Crnoj Gori samo godinu dana nakon obnove njezine neovisnosti.

On je pozvao na intenziviranje regionalne saradnje koja uz ostalo znači i prihvatanje evropskih vrijednosti.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić pozvao je na nastavak reformi i promjena nužnih da bi zemlje regije postale istinski demokratske. "S konferencije u EU šaljemo poruku mira koji se zasniva na toleranciji i suživotu, poruku međusobne solidarnosti u kojoj je svatko svjestan odgovornosti za sigurnost drugoga", rekao je Mesić.

Albanski predsjednik Alfred Moisiu se osvrnuo na kosovsko pitanje i iskazao potporu planu Marttija Ahtisaarija i rekao da je to najbolje rješenje za Kosovo, Srbiju, regiju i Evropu.

Predsjedajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da je BiH na putu da uskoro počne provoditi reformu policije i time ispuni jedan od uvjeta za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Rješenje za Kosovo treba naći u pregovorima Beograda i Prištine, uz pomoć međunarodne zajednice, kako ubuduće Kosovo ne bi bilo izvor nestabilnosti.

Predsjednik Bugarske, zemlje članice EU, Georgij Prvanov obećao je potporu ostalim zemljama regije i naglasio da je njihova međusobna suradnja uvjet za primanje pomoći EU-a.

Makedonski predsjednik Branko Crvenkovski se zauzeo za daljnje zajedničke napore u demokratizaciji i europeizaciji Balkana. Izrazio je nadu da će EU prevladati postojeće probleme i da će se taj "povijesni projekt široko prihvaćenih vrijednosti" dalje razvijati.

Predsjednik Vujanović je zaključio raspravu pozivom da se na sljedećem sastanku razmatraju zajednički projekti koji će približiti regiju Evropskoj uniji.