Svijet
0

Bruxelles predvidio širenje EU u dugoročnom periodu

FENA
Evropska komisija je predvidjela širenje Evropske unije samo u srednjoročnome i dugoročnom periodu, navodi se u nacrtu izvještaja koji će biti objavljen u utorak.

"Balkanske zemlje i Turska imaju perspektivu da postanu članice EU-a kada budu ispunile uvjete koji su im određeni. S obzirom na sadašnje stanje priprema u tim zemljama, njihov ulazak u EU bi se mogao dogoditi u srednjoročnom ili dugoročnom periodu", navodi se u tekstu godišnjeg izvještaja Evropske komisije o proširenju, prenio je AFP.

Što se Balkana tiče, odnosno Hrvatske, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, Komisija je navela da je "u nekoliko zemalja proces reformi usporen" u 2007. godini i zatražila da se posebni napori ulože u poboljšanje sudskog sistema i u borbu protiv korupcije, fenomena koji je "široko rasprostranjen i duboko ukorijenjen u društvu".

Bruxelles je posebno strog prema BiH, gdje je "provokativna retorika ključnih političkih lidera zakočila reforme" i usporila politički napredak.

Nepostizanje političkog dogovora o reformi policije sprečava Evropsku komisiju da preporuči poptisivanje sa Sarajevom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je prva stepenica prema EU-u.