Iranski nuklearni program
0

Bruxelles potvrdio prijem pozivnice za posjetu

SRNA
Iran: Uran u civilne ili vojne svrhe?
Iran: Uran u civilne ili vojne svrhe?
Evropska unija je danas potvrdila prijem iranske pozivnice za posjetu nuklearnim postrojenjima, ali želi učešće Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

"Možemo da potvrdimo da je naš ambasador u IAEA primio pismo. Potpun pristup postrojenjima i neophodnu procjenu treba da imaju i izvrše inspektori agencije", rekao je portparol Evropske komisije.

Kina je, takođe, potvrdila da je primila iransku pozivnicu za posjetu nuklearnim postrojenjima.

 Portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova Ramin Mehmanparast rekao je ranije da je Teheran pozvao određene ambasadore sa akreditacijama IAEA da posjete nuklearna postrojenja.

AP javlja da posjeduje pismo u kojem ambasador Irana u IAEA Ali Ašgar Soltanija sugeriše da bi posjeta mogla biti organizovan za vikend 15. i 16. januara. Među mjestima koja će biti posjećena su nuklearna postrojenja Bušer i Natanz.

Nova runda razgovora između Irana i pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN, SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije i Francuske plus Njemačke već su zakazani za kraj januara u Istambulu. 

Razgovori će biti održani nakon dvodnevnog sastanka u Ženevi početkom prošlog mjeseca a koji je šef evropske diplomatije Ketrin Ešton opisala kao "bitne". Savjet bezbjednosti UN uveo je četiri runde sankcija Iranu i zahtijeva da obustavi program obogaćenja uranijuma.