Svijet
0

Bruxelles najavio 500 miliona eura za Kosovo

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska komisija najavila je u petak, na otvaranju međunarodne donatorske konferencije, sumu od 500 miliona eura za ekonomski oporavak Kosova do 2011. godine.

"Evropska unija spremna je da dodijeli 500 miliona eura", objavio je komesar za proširenje Olli Rehn na konferenciji organiziranoj pet mjeseci nakon proglašenja nezavisnosti 17. februara.

Ova suma ustvari obuhvata samo novi iznos od oko 100 miliona eura, precizirao je izvor Komisije.

Oko 350 miliona eura za period prije priključenja Evropskoj uniji već je bilo predviđeno za period od 2008.-2011. kao i 50 miliona eura za makro ekonomsku pomoć. Samo oko 100 miliona eura makro ekonomske pomoći je dodato.

Rehn je ponovio da očekuje da se prikupi "milijardu eura" za djelimično finansiranje programa socijalno-ekonomskog razvoja na tri godine 2009.-2011., koji je izradila kosovska vlada.

Taj program bit će djelimično pokriven iz budžeta Kosova ali je potrebna pomoć od 1,4 milijarde eura za njegovu provedbu.

"Ova obećana sredstva bit će usmjerena za obrazovanje djece, razvoj kosovskih institucija, konsolidiranje demokratije i pravne države, dobro vođenje multietničkog društva i stvaranje povoljnog okoliša za strane investicije", rekao je Rehn.

"To su ključni elementi za mir i stabilnost, prosperitet i dobrobit Kosova i cijelog regiona", dodao je on.