Svijet
699

Bruneji uvode šerijat uprkos međunarodnim kritikama

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Brunei će postati prva zemlja istočne Azije koja je uvela šerijat nakon što je sultan u srijedu potvrdio usvajanje islamskog krivičnog zakona. Taj potez je izazvao velike brige zbog ugrožavanja prava žena i manjina.

Šerijat će biti proveden širom zemlje počevši od četvrtka.

"Danas polažem svoju vjeru i zahvalan sam Allahu svemogućem da će sutra, 1. maja 2014., prva faza uvođenja šerijata početi, za kojom će slijediti ostale faze", izjavio je u govoru sultan Hassanal Bolkiah, prenosi AFP.

Provedba šerijata znači da će se građani Bruneja suočiti s presudama islamskih sudova ako budu proglašeni krivim. Većina zakona također će se primnjenjivati i na nemuslimane. Prva faza, koja će biti uvedena u četvrtak, predviđa globe ili zatvorske kazne za prekršaje od vanbračne trudnoće, propagiranja drugih vjera ili neprisustvovanja džumi. Druga faza stupit će na snagu za godinu dana i njome se predviđaju kazne bičevanjem ili odsjecanjem udova za osuđene za krađu ili konzumiranje alkohola. Posljednja faza stupit će na snagu za dvije godine i predviđa korištenje smrtne kazne - eventualno kamenovanjem - za krivična djela poput preljube, sodomije ili vrijeđanja Kurana i poslanika Muhameda.

Provedba šerijata izazvala je zabrinutost zbog prava manjina jer oko 20 posto stanovnika Bruneja čine nemuslimani, od kojih su većina budisti, hrišćani i izvorni stanovnici. Kinezi čine najveću nacionalnu manjinu i predstavljaju 10 posto stanovništva, dok većinski entički Malajci čine oko 65 posto. Bruneji su također domovina za 30.000 većinski katoličkih filipinskih migrantskih radnika i brojne zapadne naftne radnike, prenosi Reuters.

Ujedinjene nacije izrazile su protivljenje izmjenama krivičnog zakona.

"Duboko smo zabrinuti izmjenama krivičnog zakona u Brunejima, koje bi trebale stupiti na snagu u ovom mjesecu i koje predviđaju smrtnu kaznu za brojne prekršaje. Primjena smrtne kazne na tako veliki broj prekršaja u suprotnosti je s međunarodnim pravom", izjavio je novinarima Rupert Colville, portparol Visokog komesarijata UN-a za ljudska prava.