Svijet
804

Šerijat ulazi u pravni sistem Velike Britanije

Klix.ba
Britansko šerijatsko vijeće (Foto: AFP)
Britansko šerijatsko vijeće (Foto: AFP)
Već odavno se govori o tome, ali sada se i konačno počelo na pripremama da se određeni dijelovi šerija nađu u pravnom sistemu Velike Britanije.

Na pripremi šerijatskih paravila koja ulaze u britanski pravni sistem rade stručnjaci za islamsko pravo, odnosno daju smjernice britanskim pravnicima. Ono što će se regulirati su prvenstveno prava žena-muslimanki koje žive u toj zemlji. Prema pisanju britanskih medija radi se o reguliranju prava žene na imovinu, a ovakvi zakoni se neće odnositi na "nevjernike".

Između ostalog, mediji u Britaniji navode da je Pravno društvo, koje čine pravni stručnjaci u Engleskoj i Velsu, napisalo vodič o pravilima šerijatske podjele imovine što će se koristiti na britanskim sudovima. Između ostalog, tamo stoji i da će djeca rođena izvan braka i usvojena djeca biti uskraćena za udio u imovini.

"Ne pravi se razlika između djece iz različitih brakova, ali vanbračna i usvojena djeca nisu šerijatski nasljednici", stoji u vodiču.

Na ovaj način će biti regulirano nasljeđivanje imovine u slučaju muškaraca, nemuslimana koji sklapaju brakove s muslimanima, u slučaju razvoda braka i slično.

S obzirom da u Britaniji živi veliki broj muslimana iz arapskih zemalja, otvorila se potreba da regulišu svoj život na ovaj način. Međutim, to je naišlo i na žestoke kritike.

Keith Porteous Wood, izvršni direktor Nacionalnog sekularnog društva u Britaniji, organizacije koja se bori za strogo odvajanje države od vjerskih institucija i jednakost vjernika pred zakonom, kaže da je ovo korak unazad te korak koji narušava britansku pravdu.

Reagirali su i neki drugi, no čini se da je to uzalud i da će se šerijat primjenjivati na muslimane u Britaniji, za sada bar u slučajevima podjele imovine.