SAD
0

Brown i Blair odali počast "senatoru lavljeg srca"

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Britanski premijer Gordon Brown odao je u srijedu počast američkom senatoru Edwardu "Tedu" Kennedyju, ocijenivši da će biti ožaljen na "svakom kontinentu", dok je njegov prethodnik Tony Blair pozdravio čovjeka koji je izazivao "divljenje" cijelog svijeta.

"Senator Edward Kennedy će biti oplakivan ne samo u Americi nego i na svakom kontinentu", izjavio je Brown u saopćenju. "U svijetu su mu se divili kao senatoru nad senatorima", kazao je on, dodavši da je "ponosan" što ga je mogao ubrojiti među svoje prijatelje.

Brown je pozdravio svjetsku ulogu Edwarda Kennedyja u "promociji obrazovanja djece i njihovog zdravlja". On je smatrao da svako dijete treba dobiti priliku da iskoristi svoj potencijal. "Čak i kada se suočio sa smrću, nikada nije prestao da se bori za stvari koje su bile njegovo životno djelo", kazao je on.

Brownov prethodnik u Downing Streetu Tony Blair je ocijenio da je senator Kennedy bio "ličnost koja je izazivala divljenje, poštovanje i odanost, ne samo u Americi nego i u svijetu".

Ted Kennedy je uistinu bio "u službi javnosti" i utjelovljenje "vrijednosti kao što su pravičnost, pravda i jednakost šansi".

Blair je istakao kako je uvijek cijenio "odlučnost" koju su braća John i Robert Kennedy pokazala u Sjevernoj Irskoj gdje su upotrijebili svoj talent za pregovaranje i pomogli zaključivanju mirovnog sporazuma na Veliki petak 1998. godine.

Posljednji patrijarh dinastije Kennedy umro je u 77. godini od posljedica tumora na mozgu.