Desetine zarobljene
85

Broj poginulih u eksploziji u rudniku u Turskoj se popeo na najmanje 40

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Broj poginulih u eksploziji u rudniku uglja u Amsaru na sjeveru Turske popeo se na najmanje 40 ljudi, 11 rudara je hospitalizirano.

Eksplozija koja se dogodila u crnomorskom gradu Amasra u pokrajini Bartin u petak, zarobila je desetine ljudi ispod ruševina eksplozije.

Jedanaest ranjenih radnika smješteno je u bolnice izjavio je ministar unutrašnjih poslova zemlje Suleyman Soylu.

Turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez rekao je da je požar koji je izbio nakon eksplozije uglavnom pod kontrolom, prenosi CNN.

Spasioci su radili cijelu noć dok broj poginulih raste, a videosnimke s mjesta događaja pokazuju kako rudari izlaze pocrnjeli i zamagljenih očiju.

U rudniku je u trenutku eksplozije bilo 110 ljudi, rekao je ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, koji je otputovao u Amasru kako bi koordinirao operaciju potrage i spašavanja.

"Dajemo sve od sebe kako bismo osigurali da se ozlijeđeni što prije oporave", rekao je novinarima turski ministar zdravstva Fahrettin Koca.

Turska je 2014. godine svjedočila najsmrtonosnijoj katastrofi u rudnicima uglja, kada je 301 osoba poginula nakon eksplozije u gradu Soma na zapadu zemlje.

Katastrofa je potaknula bijes javnosti i nezadovoljstvo vladinim odgovorom na tragediju.