Svijet
0

Broj poginulih na Tibetu popeo se na 130

FENA
Tibetanska vlada u egzilu potvrdila je da je broj poginulih u sukobima između kineskih vlasti i tibetanskih demonstranata porastao na 130, saopćio je u ponedjeljak njezin glasnogovornik.

"Poginulo je 130 ljudi, uglavnom iz sjeveroistočnih dijelova Tibeta", izjavio je Reutersu glasnogovornik vlade u egzilu Thubten Samphel.

Stotine Tibetanaca protestirale su tokom vikenda u dvjema sjeverozapadnima kineskim pokrajinama uprkos velikom broju raspoređenih pripadnika snaga sigurnosti.

Protesti su zabilježeni u pokrajinama Gansu i Qinghai, a prema izjavama očevidaca veliki broj demonstranata je ozlijeđen u sukobima sa snagama sigurnosti tokom protesta oko 1.000 ljudi u gradu Xiapagou.

Mladi Tibetanci i tibetanski redovnici pobjegli su s protesta kako bi izbjegli hapšenje.

Tibetanske grupe su saopćile da su kineske snage sigurnosti pojačale svoju prisutnost na područjima na kojima žive Tibetanci, okružili samostane te da su na nekim mjestima prekinuli snabdijevanje hranom i vodom.

Tibetanski protesti u Kini i drugim zemljama počeli su 10. marta na 49. godišnjicu propale pobune na Tibetu protiv kineske vlasti.