Svijet
0

Broj američkih žrtava u Iraku dostigao novi rekord

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Više američkih vojnika ubijeno je u borbi tokom protekla četiri mjeseca - najmanje 334 do 31. januara - više nego u bilo kome uporedivom periodu otkako je rat počeo, sudeći po analizi broja žrtava koju je obavio Associated Press. Broj poginulih vojnika nikada nije bio tako visok od krvave bitke za Faludžu 2004. godine.

Razlog tome je što američki vojnici i marinci vode sve češče borbe na ulicama glavnog grada Bagdada i drugih gradova. I dok neprijateljske snage koriste razne vrste naoružanja, najveći ubica su bombe podmetnute pokraj cesti.

To je u nekim aspektima gradsko ratovanje za koje su američki zapovjednici smatrali da će velikim djelom izbjeći kada su američki vojnici ušli u Bagdad početkom aprila 2003. i brzo svrgnuli režim Sadama Huseina.

I dok predsjednik George W. Bush sada šalje hiljade novih američkih vojnika u Bagdad i u zapadnu pokrajinu Anbar, uprkos protivljenju u Kongresu i porastu zabrinutosti u javnosti, perspektiva većeg broja žrtava sada je i realnija.

Pobunjenici koji djeluju iz sjene uspjeli su odgovoriti na svaku novu američku vojnu tehnologiju u oneomogućavanju podmetanja bombi pokraj puteva, koje su se s vremenom raširile i postale sve moćnije.

Sjedinjene Države potrošile su milijarde dolara da se suprotstave toj prijetnji, a Bushova administracija je u svom zahtjevu Kongresu za budžet u 2008. godini zatražila dodatnih 6,4 milijardi dolara kako bi se našla efikasna odbrana protiv njih.