Svijet
136

Brittany Maynard počinila samoubistvo: Zbogom svijete, širite pozitivnu energiju

Klix.ba
Brittany Maynard, žena koja je patila od smrtonosnog oblika raka i koja je najavila svoje potpomognuto samoubistvo, okončala je svoj život u subotu.

"Zbogom svim mojim dragim prijateljima i porodici. Danas ću umrijeti dostojanstveno. Ova bolest mi je oduzela mnogo toga, ali uzela bi još i više", napisala je Maynard, a prenosi People Magazine.

"Svijet je predivno mjesto, putovanja su me naučila mnogo toga, a moji prijatelji i roditelji su najbolji ljudi. Dok ovo pišem oko moga kreveta stoje ljudi koji me podržavaju...Zbogom svijete. Širite pozitivnu energiju...", napisala je Maynard na kraju pisma na Facebooku čiju je vjerodostojnost potvrdila organizacija „Compassion & Choices“.

Ona je umrla mirno okružena voljenim osobama.

Maynard je početkom godine oboljela od malignog tumora na mozgu, a ljekari su joj na proljeće prognozirali svega šest mjeseci života. Ona je ubrzo odlučila da neće dozvoliti napredak bolesti koja bi joj, prije nego je ubije, oduzela ključne funkcije mozga i važne mentalne sposobnosti.

Sa porodicom se potom preselila u Oregon gdje je potpomognuto samoubistvo legalizovano.

Maynard je planirala izvršiti samoubistvo 1. novembra, a zbog perioda dobrog raspoloženja namjeravala je pomjeriti datum. Ipak, bolest je ponovo počela da utiče na njen mozak, tako da je 29-godišnjakinja izvršila samoubistvo uz pomoć medikamenata.

Njeno lice je postalo zaštitni znak borbe za prava pacijenata čija je bolest preteška i koja oduzima ljudsko dostojanstvo, a koji upravo iz tih razloga žele okončati život na svoj način.

Zakon u Oregonu nalaže da ljekar odredi dozu i vrstu smrtonosne supstance, ali pacijent je dužan da je sam unese u svoje tijelo.