Svijet
0

British Airways slavi 90 godina

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
British Airways proslavlja 90 godina liderstva u avioindustriji.

Kako prenose agencije, 25. augusta 1919. godine pokrenuta je prva internacionalna linija na svijetu iz Londona ka Parizu. Tu rutu je započela kompanija Air Transport & Travel Ltd, od koje je kasnije nastao British Airways.

Od tada, British Airways je prevezao više 1,2 milijardi putnika na svojim linijama širom svijeta i postao jedna od najelitnijih kompanija na svijetu.

Premijer Velike Britanije Gordon Brown je izjavio da British Airways "nikad nije izgubio svoj duh predvodnika i viziju koja ga je vinula u nebo na prvom internacionalnom letu između Londona i Pariza"

Predsjednik Upravnog odbora British Airwaysa Martin Broughton izjavio je da je u proteklih devet decenija British Airways imao veliku ulogu u historijskim događajima.

"Osigurali smo prve avio veze sa prijestolnicama dalekih destinacija u doba imperije, prevozili Winstona Churcilla preko Antlantika za vrijeme Drugog svjetskog rata, doveli Kraljicu Elizabethu u Britaniju poslije smrti Georgea VI, konstantno predvodeći avio industriju svojim inovacijama. Trebalo bi reći i to da smo bili i ponosni prijevoznik brojnih naših sportista koji su se vraćali sa uspješnih pohoda. Bili smo veliki oslonac Britanije kroz našu historiju i nastavit ćemo tim putem u vijekovima koji dolaze“, izjavio je Broughton.