Svijet
0

Britanski zatvorenici prelaze na islam zbog zaštite i povlastica

Sarajevo-x.com
Zatvorenici prelaze na islam kako bi ostvarili povlastice i dobili zaštitu moćnih muslimanskih bandi, upozorio je glavni britanski zatvorski inspektor.

Skoro trećina muslimanskih zatvorenika prešla je na novu vjeru tokom izdržavanja kazni, pokazao je novi izvještaj inspektora.

Zatvorenici su rekli da su neki od razloga za prelazak na islam zaštita zbog pripadanja bandi, kao i materijalne beneficije koje se nude muslimanima.

Mnogi preobraćenici, popularno nazivani "pogodni muslimani", priznaju da su promijenili vjeru, jer kao muslimani više vremena borave izvan ćelija i imaju na raspolaganju bolju ishranu. Zatvorenici muslimani su također oslobođeni posla i škole petkom.

Jedan od čuvara u strogo osiguranom zatvoru tvrdi da se na zatvorenike drugih religija vrši pritisak da pređu i prihvate strogi oblik islama.

Glavni inspektor Dame Anne Owers ukazala je na veću potrebu za angažovanjem kako bi se spriječio odlazak muslimana u ekstremizam.

U Engleskoj i Velsu u zatvorima se trenutno nalazi 10.300 muslimana, što je četiri puta više nego 1994. godine. Manje od jednog procenta zatvorenika je iza rešetaka zbog djela povezanih sa terorizmom, piše Daily Mail.