Svijet
29

Britanski Telegraph: Među borcima IDIL-a 330 osoba iz BiH

Piše: M. N.
Foto: Ilustracija
(Foto: The Telegraph)
Broj militanata Islamske države raste iz dana u dan. Oko 3.000 boraca iz Tunisa priključilo se ovoj ekstremnoj grupi u Siriji i Iraku, a tu je i na hiljade ljudi iz evropskih zemalja, uključujući i zemlje bivše Jugoslavije.

Međunarodni centar za studije o radikalizaciji pri King's koledžu u Londonu uradio je mape kretanja IDIL-ovih boraca, odnosno napravio listu zemalja iz kojih oni dolaze u Islamsku državu. Prema njihovim informacijama, Tunis je dao najveći broj boraca, čak 3.000.

Vjeruje se da je Saudijska Arabija druga zemlja po broju borca koji su se priključili IDIL-u i pretpostavlja se da ih ima oko 2.500 u Iraku i Siriji, dok je na trećem mjestu Rusija sa 1.500 boraca.

Prema ovoj mapi s podacima do januara ove godine, iz BiH je otišlo 330 osoba, iz Srbije između 50 i 70, Albanije 90, Kosova između 100 i 150, te Makedonije 12, prenosi britanski Telegraph.

Skoro petina boraca su stanovnici ili državljani zemalja Zapadne Evrope, a samo iz Francuske otputovalo je 1.200 osoba. IDIL se proširio i do američkog kontinenta, tako je iz SAD-a otišlo 100 osoba, a isto toliko i iz Kanade.

Ovi brojevi porasli su tokom posljednjih mjeseci jer je IDIL napravio posebnu kampanju kojom traži pomoć u osvajanju Raqqe, Mosula i Ramadija.

Ovo je alarmiralo sve vlade svijeta i izazvalo strah zemalja u vezi sa tim šta da rade kada se ti vojnici vrate svojim matičnim kućama.