Ostaje u Belmarshu
0

Britanski sud odbio zahtjev za puštanje Juliana Assangea na uslovnu slobodu

A. B.
Odbrana je navela da je Assange u mentalno lošem stanju (Foto: EPA-EFE)
Odbrana je navela da je Assange u mentalno lošem stanju (Foto: EPA-EFE)
Britanski sud odbio je danas zahtjev za puštanje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea na uslovnu slobodu.
Ta odluka je uslijedila nakon što je Centralni kriminalni sud, poznat kao Old Bailey, u ponedjeljak odbio izručiti Assangea SAD-u, a budući da se ova država odlučila žaliti, iz nje je upućena molba da se on zadrži u zatvoru dok taj proces traje.

Izručenje Assangea je obustavljeno zbog njegovog trenutno lošeg mentalnog stanja, a iz SAD-a su naveli da su se već navikli na njegova izbjegavanja ovog procesa s obzirom na to da se sedam godina krio u ambasadi Ekvadora.

Assangeova odbrana je takve navode odbila sugerišući da bi njegovo trenutno stanje moglo utjecati i na to da počini samoubistvo u teškim uslovima kakvi su u američkom zatvoru.

Očekuje se da u narednim danima bude uložena žalba američke vlade koja bi se trebala razmatrati narednih od dva do tri mjeseca, piše CNN.

Za to vrijeme, Assange (49) će ostati u zatvoru Belmarsh u Londonu gdje je već proveo 50 sedmica na koliko je i bio osuđen nakon što je uhapšen zbog preskakanja plaćanja kaucije 2012. godine, kao i zbog američkog naloga za ekstradiciju.

Osnivač WikiLeaksa je priveden u Ambasadi Ekvadora u Londonu 2019. godine, gdje je bio od 2012. godine kada je od ambasade zatražio azil.

Na teret mu se stavlja 18 optužnica SAD-a u vezi s objavljivanjem 500.000 tajnih dokumenata 2010. godine koji detaljno opisuju aspekte vojnih kampanja u Iraku i Afganistanu.

Prvobitno mu je prijetila kazna zatvora od 175 godina da je izručen SAD-u.