Svijet
0

Britanski premijer obišao Jad Vašem

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanski premijer Gordon Braun obišao je jutros Memorijalni centar holokausta Jad Vašem u Jerusalimu i položio vijenac u Holu sjećanja u spomen žrtvama, pred odvojene sastanke s izraelskim i palestinskim liderima.

Očekuje se da će Braun, koji je u subotu uveče doputovao u prvu posjetu Izraelu u svojstvu premijera, zatražiti od Palestinaca da doprinesu poboljšanju bezbjednosti i regionu i ponuditi novac za pomoć Palestinskoj upravi u visini od 60 miliona eura.

Velika Britanija je već obećala 315 miliona eura za izgradnju palestinske ekonomije.

S izraelskim liderima on će takođe diskutovati kako da se ubrzaju mirovni pregovori.

Braun, koji je doputovao u Izrael nakon iznenadne posjete Iraku, će se sutra obratiti i izraelskom parlamentu, Knesetu, kao prvi bitanski premijer koji je to ikada učinio.

Lokalni mediji i palestinski i izraelski pridaju malo pažnje ovoj posjeti, u poređenju s predstojećim dolaskom kandidata za američkog predsjednika Baraka Obame.

Iako je Velika Britanija bivša kolonijalna sila u regionu ne čini se da je ta zemlja sada toliko bitna za razvoj događaja u njemu, iako je članica bliskoistočne četvorke mirovnih posrednika, prenosi Tanjug.

Braunov prethodnik, bivši britanski premijer Toni Bler, je specijalni izaslanik četvorke koju čine EU, SAD, UN i Rusija.

Braun je došao u trenutku kada malo ko očekuje da se mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca postigne do kraja ove godine, kako je bilo zacrtano na međunarodnom skupu u američkom gradu Anapolisu novembra 2007, kada su pregovori obnovljeni, poslije sedam godina zastoja.