Prekršili zakon
20

Britanski lovci na blago pronašli vikinške novčiće iz 9. stoljeća i zbog toga moraju u zatvor

B. H.
Novčići sa likom Alfreda Velikog, slični onima koji su pronađeni (Foto: British Museum)
Novčići sa likom Alfreda Velikog, slični onima koji su pronađeni (Foto: British Museum)
Craig Best (46) i Roger Pilling (75) pronađeni su s ukupno 44 novčića za koje se vjeruje da su ih zakopali Vikinzi u devetom stoljeću. Dvojica lovaca na blago moraju u zatvor jer nisu prijavili kovanice vrijedne preko 700.000 funti (1,5 miliona KM) kao blago.

Best i Pilling su osuđeni su na pet godina i dva mjeseca zatvora na sudu u Durhamu u četvrtak. Osuđeni su po dvije optužbe, za posjedovanje, te za prodaju kriminalne imovine u vrijednosti od 766.000 funti (1,7 miliona KM)

Novčići su otkriveni u Leominsteru kao dio većeg, neprijavljenog pronalaska iz 2015. poznatog kao Herefordshire Hoard.

Prema Zakonu o blagu, svaki metalni predmet za koji se vjeruje da je stariji od 200 godina u vlasništvu je britanske krune i mora se prijaviti vlastima u roku od 14 dana.

Tajna policijska operacija uspostavljena je nakon što je Best pokušao prodati novčiće američkom kolekcionaru, koji je zatim kontaktirao britanske stručnjake koji su upozorili vlasti.

Best je vjerovao da se sastaje sa stručnjakom za metale kojeg je zaposlio bogati kupac iz SAD-a, ali to je zapravo bio detektiv na tajnom zadatku.

Sudac James Adkin rekao je da je njihov prestup otežan njihovim planom da prodaju novčiće u inozemstvu, rekavši: "Da su napustili ovu zemlju, vjerojatno bi zauvijek bili izgubljeni za ovu naciju."

Dodao je da su još dva novčića ostala u opticaju i da su "sakrivena".