Uvreda za žrtve?
9

Britanski ambasador u BiH se nakon nespretne izjave i lavine komentara morao pravdati na Twitteru

B. H.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Julian Reilly je jučer boravio u Foči gdje se obilježavavao Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.

Ambasador se nakon posjete oglasio i na Twitteru, no njegov nespretan odabir riječi je izazvao brojne komentare korisnika ove društvene mreže.

"Danas se sjećamo žrtava i preživjelih ratnih zločina u Foči, posebno žrtava seksualnog nasilja. Naše misli su s njima i njihovim porodicama. Pomirenje je važno u post-konfliktnim društvima, poput BiH, kako bi im se pomoglo da ponovo uspostave i održe mir", poručio je britanski ambasador Reilly.

Mnogima je zasmetalo dovođenje pojma pomirenja u kontekstu žrtava ratnih silovanja, posebno kada je riječ o našoj zemlji gdje brojni počinitelji ovakvih zločina i dalje slobodno šetaju.

Nakon žestokih kritika koje je dobio, prije svega na društvenoj mreži Twitter, ambasador Reilly se ponovo danas oglasio pokušavajući pojasniti na šta je zapravo mislio.

"Moj jučerašnji komentar o pomirenju je usmjeren na potrebu za širom promjenom u društvu, u svrhu podrške budućnosti BiH. Već godinama Velika Britanija i praktično podržava preživjele seksualnog nasilja u konfliktu, u BiH i svijetu. Kao i uvijek, ponosno smo, rame uz rame stajali sa preživjelima", stoji u posljednoj objavi ambasadora Reillya.