Svijet
11

Britanska zastupnica Jo Cox preminula nakon što je izbodena i upucana u Yorkshireu

Klix.ba
Britanska zastupnica iz Radničke partije Jo Cox preminula je od višestrukih povreda koje za dobila kada je 52-godišnji muškarac ranio nožem i pištoljem nakon sastanka u zapadnom Yorkshireu. Policija je uhapsila muškarca Tommyja Maira koji je osumnjičen prvobitno za napad, a sada za ubistvo.

Cox je napadnuta u utorak i hitno je prebačena helikopterom u bolnicu Leeds General Infirmary gdje se borila za život. Nažalost, danas je preminula. Policija je potvrdila da je lakše povrede zadobio i napadač.

Još uvijek istražuju navode o tom da je osumnjičeni vikao "Britanija prvo", slogan koji koristi desničarska politička stranka Britain first kada je napao. Najmanje jedan svjedok potvrdio je ove navode.

Napad se dogodio u blizini biblioteke Birstall, a napadač je bio maskiran. Napao je nožem i muškarac koji je bio s njom pokušao ga je zaustaviti, ali je on izvadio pištolj i upucao je dva puta. Potom je pobjegao.

Mjesto na kojem je zastupnica napadnuta (Foto: EPA)
Mjesto na kojem je zastupnica napadnuta (Foto: EPA)

Lokalno stanovništvo je šokirano jer muškarca znaju kao mirnu osobu koja je uvijek pomagala drugima i volontirala u raznim akcijama.

Četrdesetjednogodišnja zastupnica izabrana je u parlament 2015. godine, a ranije je radila u međunarodnim organizacijama. Predsjedava parlamentarnom grupom u kojoj su sve stranke "Prijatelji Sirije", te je jedna od glavnih boraca koji su izvršili pritisak da Velika Britanija učestvuje u napadima na IDIL.