Oštre osude javnosti
0

Britanska vlada ne želi da radnici nose križeve na poslu

Sarajevo-x.com
Britanska vlada pokušava zabraniti nošenje križeva na radnom mjestu, pišu tamošnji mediji. Stav da kršćani na radnom mjestu ne bi trebali nositi križeve Vlada će braniti na Evropskom sudu za ljudska prava.

Ovakav stav britanske vlade je naišao na ljutit odgovor istaknutih ličnosti u zemlji, uključujući nadbiskupa Canterburyja lorda Careyja, koji je optužio ministre i sudove da pokušavaju "diktirati" ponašanje kršćanskih vjernika te da je to znak da kršćanstvo u Velikoj Britaniji postaje sporedna stvar.

"Ironija je kada vlada i sudovi diktiraju hrišćanima da krstovi nisu značajni, to onda postaje još značajniji simbol i izraz naše vjere", rekao je lord Carey,.

   Koalicija premijera Davida Camerona, navode listovi, stoji nasuprot hrišćanskim crkvama na drugom ratištu, jer je vlada već u sukobu sa Anglikanskom i Katoličkom crkvom zbog planova legalizacije istopolnih brakova, čemu se crkveni zvaničnici žestoko protive.

Evropski sud za ljudska prava će uskoro morati donijeti odluku da li je zabrana nošenja križa na radnom mjestu diskriminacija.

Uposlenica British Airawaysa Nadia Eweida i medicinska sestra Shirley Chaplin su suspendovane s radnog mjesta zato što su odbile skinuti vjerska obilježja.

Britanski sud je odbio njihove žalbe da im je pravo da nose križeve zagarantovano evropskim ljudskim pravima.

Komisija za jednakost, koja je podržala Eweidu i Chaplin, će pred Evropskim sudom za ljudska prava braniti pravo kršćana da slobodno izražavaju svoja religijska uvjerenja.

U članu 9 Evropske konvencije o ljudskim pravima stoji da svako ima pravo na slobodu mišljenja i na vjersku slobodu, a ta sloboda uključuje i pravo na slobodno prakticiranje vjerskih obreda i širenje vjerskih uvjerenja.

No, Vlada tvrdi da nošenje križa nije "zahtjev vjere" i stoga ne potpada pod djelokrug člana 9.