Svijet
0

Britanska policija osujetila zavjeru protiv saudijskog kralja

FENA
Britanska antiteroristička policija osujetila je zavjeru čiji cilj je bio ubistvo kralja Saudijske Arabije Abdullaha tokom njegove državne posjete Velikoj Britaniji u oktobru prošle godine, potvrdio je danas Marc Holmes, načelnik Nacionalne jedinice za istragu finansiranja terorizma.

Prema njegovim riječima, policija je nekoliko mjeseci prije posjete otkrila kurira koji je pokušao da prošvercuje na londonski aerodrom Hitrow 166.000 funti (332.000 dolara).

Policija smatra da je novac bio namijenjen disidentskoj ćeliji Saudijaca koji su kovali zavjeru za ubistvo monarha. Gotovina u novčanicama od po 100 dolara je otkrivena na osnovu dojave doušnika, javila je DPA.

Novac je zaplijenjen, a kurir pušten poslije ispitivanja, ali protiv njega nije podignuta optužnica, rekao je Holmes na konferenciji o borbi protiv terorizma koju je u Brightonu organiziralo Udruženje načelnika policije.

Holmes je objasnio da detektivi nisu pronašli dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv švercera gotovine.

"Zaplijenili smo 330.000 dolara u gotovini tokom akcije na aerodromu Hitrow. Novac je dolazio u Veliku Britaniju za distribuciju među saudijskim disidentima u Britaniji. Pretpostavljamo da je trebalo da bude upotrijebljen kako bi olakšao ubistvo kralja Abudullaha, rekao je Holmes.