Svijet
0

Britanija protjerala libijske diplomate

FENA
William Hague
William Hague
Velika Britanija je u srijedu protjerala preostalo diplomatsko osoblje iz libijske ambasade u Londonu i priznala pobunjeničko Nacionalno prijelazno vijeće kao jedinu legitimnu vlast u Libiji, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

Nacionalno vijeće je pozvano da preuzme libijsku ambasadu u Londonu, u kojoj su se do sada nalazili diplomati lojalni Moammeru Gaddafiju, rekao je Hague na konferenciji za novinare, prenio je AFP.

"Premijer i ja smo odlučili da Velika Britanija prizna i da sarađuje s Nacionalnim prijelaznim vijećem kao jedinim zvaničnim predstavnikom vlasti u Libiji", istakao je Hague.

On je dodao da je u skladu s tim libijski otpravnik poslova danas obaviješten da on i drugi libijski diplomati bliski Gadafijevom režimu moraju napustiti Veliku Britaniju.

Foreign Office je ranije saopćio da libijski diplomati moraju napustiti Veliku Britaniju u roku od tri dana.

Grupa pobunjenika razvila je crveno-crno-zelenu zastavu libijske opozicije izvan ambasade, po objavljivanju Hagueovog saopćenja iako Gadafijeva zelena zastava i dalje stoji na zgradi.

Britanija je također odlučila da odmrzne 102 miliona eura libijskih sredstava kako bi ona mogla da budu preusmjerena pobunjenicima.

Specijalni izvjestilac Ujedinjenih nacija za Libiju Abdulah el-Katib naveo je u saopćenju, objavljenom sinoć u New Yorku, da je međunarodna zajednica "duboko podijeljena o pitanju na koji način postići političko rješenje" u toj sjevernoafričkoj zemlji.

Katib je početkom sedmice posjetio sjedište pobunjenika u Bengaziju na istoku zemlje, kao i prijestolnicu Tripoli, prenijela je agencija Reuters.

Odluka vlade u Londonu uslijedila je nakon sastanka održanog 15. jula u Istanbulu na kome su SAD, Britanija i 30 drugih država, članica međunarodne kontakt grupe, priznale prijelazno vijeće kao legitimnog predstavnika vlasti u toj afričkoj zemlji.