25 čelnika postiglo dogovor
0

Britanija i Češka odbile potpisati fiskalni sporazum članica EU

Sarajevo-x.com
Angela Merkel može biti zadovoljna (Foto: AFP)
Angela Merkel može biti zadovoljna (Foto: AFP)
Dvadeset i pet zemalja članica EU se dogovorilo da se pridruže fiskalnom sporazumu koji nalaže provođenje budžetske discipline.

Jedino su Češka i Velika Britanija odbile da se pridruže sporazumu. Britanski premijer David Cameron izjavio je kako će njegova vlada posegnuti za ovim mjerama ukoliko to bude od interesa za Veliku Britaniju, javio je BBC.

Česi su naveli "ustavne razloge" u svom obrazloženju. Cilj sporazuma je sprečavanje prekomjernog nakupljanja dugova. Posebno je Njemačkoj, kao najvećoj ekonomskoj sili u EU, stalo da sporazum bude prihvaćen. Njegovo provođenje pratit će Evropski sud pravde i izricati novčane kazne za prekršioce.

Ovim je Evropska komisija došla u bolju poziciju kada je riječ o odlučivanju o nacionalnim budžetima. Čelnici Evropske unije također su razgovarali o načinima za poticanje privrednog rasta, uprkos strogoj štednji u mnogim zemljama, a sve kako bi se smanjila nezaposlenost u cijeloj eurozoni. Razgovarano je u vezi s tim i o mjerama podrške malim i srednjim preduzećima. Dato je i obećanje za pospješivanje aktivnosti važnih za razvoj jedinstvenog tržišta EU.