Eurostat
0

Britanija će 2060. biti najmnogoljudnija članica EU

FENA
Najnovija studija statističke agencije Evropske unije navodi da će Velika Britanija 2060. godine biti najmnogoljudnija članica Evropske unije, objavljuje u srijedu londonska štampa.

Prema prognozi "Eurostata" stanovništvo Britanije će se u tome periodu povećati za 25 posto, sa sadašnjih 51 milion na 77 miliona ljudi, i to prije svega zbog, kako izvještava konzervativni Daily Telegraph, velikog priliva doseljenika i njihovog velikog priraštaja.

S 82 miliona ljudi, trenutno najmnogoljudnija članica Unije, Njemačka će pasti na treće mjesto, iza Francuske čiji se broj stanovnika za 50 godina prognozira na 72 miliona.

Liberalni The Guardian, pak, navodi onaj dio studije u kojem se kaže da će zemlje s većim priraštajem imati manje demografskih i ekonomskih problema zbog sve starije populacije.

Trenutno je u Evropskoj uniji broj zaposlenih četiri puta veći od ljudi starijih od 65 godina; 2060. godine taj odnos će biti samo 2:1, što će, kako piše Guardian, biti veliko opterećenje za sisteme socijalnoga i penzijskog osiguranja.