Prenosili ga iz Norveške u Švedsku
0

Britanci zaradili milione eura krijumčareći kineski bijeli luk

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Dva Britanaca su za nešto više od godinu dana zaradila nekoliko miliona eura krijumčareći kineski bijeli luk iz Norveške u Švedsku, izjavio je državni tužitelj iz Goteborga.

Vlasti su prvi put posumnjale u dvojicu optuženih kada su u blizini norveške granice u junu 2010. godine presreli kamion pun bijelog luka. Istraga ih je odvela do dvojca za koji se vjeruje da je zaradio milione eura izbjegavajući plaćanje carinskih dažbina Evropske unije.

"Bijeli luk možete unijeti u Norvešku ako kažete da je za vlastitu potrošnju, a nakon toga ga prenijeti u Švedsku", kazao je tužitelj Thomas Ahlstrand AFP-u.

Vjeruje se da su muškarci od februara 2009. do juna 2010. uspjeli zaobići plaćanje dažbina i naknada u vrijednosti od 10,6 miliona dolara. Međutim, količina novca koju su Britanci stavili u džep mogla bi biti manja, jer su morali platiti veće troškove prijevoza kao i norveške takse.

Tužitelj je tražio da se osmunjičenima odredi zatvorska kazna u odsustvu, no do sada nije izdat međunarodni nalog za hapšenje dok se njihova imena drže u tajnosti.

"Ovakve stvari se ponekad dešavaju kada je u pitanju određena vrsta hrane", rekao je Ahlstrand navodeći rižu kao drugi proizvod koji se najviše krijumčari u Evropu.