Svijet
0

Britanci konačno otkrili prototip bespilotne ratne letjelice

Klix.ba
Iako je britanska bespilotna ratna letjelica Taranis napravljena prije tri godine, držana je u tajnosti iz sigurnosnih razloga sve do sada. Konačno je objavljen snimak testnog leta na kojem se vidi snaga ove sprave.

Taranis je još u razvojnoj fazi, ali je tokom prvog testnog leta koji je obavljen prošle godine "premašio sva očekivanja", tvrde iz BAE, kompanije koja je napravila.

Prvi let Taranis je obavio 10. augusta ujutro i let je trajao 15 minuta. Iz sigurnosnih razloga sve je držano u tajnosti do sada.

Taranis je buduća generacija vojnih letjelica. Izrada je koštala 223 miliona eura do sada, a sredstva su dala BAE i Ministarstvo odbrane Velike Britanije. Na dizajniranje i razvoj potrošeno je 1,5 milion sati, a u projektu je učestvovalo 250 kompanija.

"Taranis je tehnički najnapredniji bespilotni sistem koji smo razvili s partnerima. On obilježava izuzetni bitan dio puta u budućnosti", rekao je zamjenik maršala RAF-a Sue Gray.

Taranis, nazvana po keltskom bogu groma i oluje, je savremeno opremljena i ima autonomni sistem umjetne inteligencije. Poslužit će za testiranje razvoja prvih autonomnih bespilotnih nečujnih letjelica koje bi u konačnici bile u stanju precizno markirati ciljeve na daljinu, čak i na drugom kontinentu.

Osmišljena je za nadzor i izviđanje neprijateljskog područja uz pomoć senzora. Također, planirano je nošenje određene količine oružja, uključujući bombe i rakete, što omogućava potencijalne dalekometne kontranapade.