Svijet
0

Britanci imali program za praćenje diplomata u hotelima

SRNA
Edward Snowden (Foto: AFP)
Edward Snowden (Foto: AFP)
Britanska obavještajna agencija "GCHK" upala je u međunarodni kompjuterski sistem rezervacija hotelskih soba čime je pratila višerangirane zvaničnike i postavljala prislušne uređaje u njihove apartmane, piše njemački dnevnik "Spiegle", pozivajući se na dokumente koje je medijima dostavio bivši službenik američke Agencije za nacionalnu sigurost (NSA) Edwarda Snowden.

Prema pisanju lista, program britanske agencije pod nazivom "kraljevski vratar" pratio je 350 hotela širom svijeta. Pošto su neprestano u pokretu, višrengirani zvaničnici i diplomate najčešće odsjedaju u hotelima sa prvokasnom uslugom i pošto je broj takvih lokacija na svijetu ograničen britanska obavještajna služba je došla na ideju da to i iskoristi.

Program "kraljevski vratar" prošao je probe 2010. godine i nakon toga je aktiviran.

U dokumentima, u koje je "Spiegle" imao uvid, navodi se da, kada bi zvaničnik ili diplomata izvršio rezervaciju koristeći svoju elektronsku poštu sa domenom vlade ".gov" o tome bi "GCHK" bila obaviještena, poslije čega bi bila donesena odluka o daljim postupcima.

U dokumentima se ističe da je "GCHK" tokom tri godine koristio automatski sistem odabira ljudi od interesa, koji su rezervisali apartmane u prvoklasnim hotelima širom svijeta.

Operativci bi potom u ciljane apartmane, navodno, postavljali prislušne uređaje u telefone i mrežne kablove. Ponekad bi uzimali susjedni apartman kako bi odmah prisluškivali željenu metu.