Svijet
0

Breivikova majka prala novac za sina

FENA
Anders Breivik
Anders Breivik
Majka norveškog teroriste Andersa Breivika priznala je tokom ispitivanja da je pomagala sinu da legalizira oko 400.000 norveških kruna.

Policija je utvrdila da se 2003. i 2006. godine na računima Breivika u inostranstvu nalazilo oko 3,6 miliona eura od prodaje falsificiranih certifikata putem interneta, javio je Glas Rusije.

Breivik je podizao gotovinu na bankomatima u Oslu sa stranim bankarskim karticama, a kako ne bi izazivao sumnju Breivik je svaki put skidao s računa male iznose. Pošto bi dobila gotovinu od sina, Breivikova majka je novac stavljala na svoj bankovni račun da bi ga kasnije prenijela na norveški račun sina.

Policija je već pronašla 14 bankovnih računa u sedam država koji bi mogli pripadati Breiviku, a računi se osim u Latviji i Estoniji, nalaze i u SAD-u, Dominikanskoj Republici i drugim zemljama, prenio je Tanjug.

Breivik je 22. jula prošle godine u četvrti s kompleksom vladinih zgrada u Oslu aktivirao eksploziv u miniranom automobilu, ubivši osam i ranivši devet osoba. Potom je na otoku Utoya - 40 kilometara od glavnog grada Norveške - ubio 69, a ranio 33 učesnika ljetnog omladinskog političkog kampa.

Poslije toga se predao policiji i sada čeka sudski postupak, koji treba početi 16. aprila.