Svijet
0

Breivik kroz podrum doveden u sudnicu

FENA
Andres Behring Breivik
Andres Behring Breivik
Anders Behring Breivik, koji je optužen za bombaški napad u glavnom gradu Norveške, kao i masakr na otoku Utoya, tokom kojih su ubijene 93 osobe, doveden je u ponedjeljak u Sud u Oslu kroz podrum, javila je norveška agencija NTB.

Breivik je doveden na sporedni ulaz, kroz podrum do sale za suđenje, gdje ga saslušava sudac, koji treba da odluči o istražnom pritvoru.

Ispred Suda se okupio veći broj građana koji su vikali "izdajico", "ubico", kada je došlo vozilo s optuženikom.

Iza zatvorenih vrata, Sud treba da odluči o istražnom pritvoru.

Uobičajeno je u Norveškoj da se uhapšeni drži do četiri sedmice u istražnom zatvoru, ali je policija, zbog težine zločina, zatražila da se napravi izuzetak i pritvor produži na osam sedmica kako bi se dobilo više vremena za rasvjetljavanje pozadine zločina.

Breivik se tereti da je u četvrti Osla u kojoj se nalaze vladine zgrade i potom na otoku Utoya ubio više od 90 osoba. Policija je istakla da je Breivik „kršćanski fundamentalist" s kontaktima s desničarskim krugovima.

Na Internetu se, poslije zločina, pojavio Breivikov "manifest" od 1.500 strana. Pored informacije o pripremi napada, kao i instrukcija za pravljenje bombi, on sadrži dijelove koji pokazuju islamofobiju autora.

Advokat Breivika je u nedjelju norveškoj televiziji rekao da njegov štićenik ima dvije želje u vezi sa saslušanjem pred sudom - jedna je bila da dođe u uniformi, a druga da saslušanje bude javno.

Ispred sale Suda u kojoj se saslušava Breivik već u podne bilo je više od 100 novinara.