Vrijeme visokih tenzija
19

Brazil poslao vojsku na granicu s Venecuelom

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Brazilske vlasti raspoređuju vojsku duž granice s Venecuelom nakon što je vlada ove zemlje najavila planova da područje Gvajane priključi svom teritoriju, javlja BBC.

Naftom bogata regija Essequibo je predmet spora od 19. stoljeća kada je Gvajana bila britanska kolonija. Venecuela je obnovila svoja potraživanja za zemljište nakon što su prije nekoliko godina otkrivene rezerve nafte i gasa na moru. Tenzije rastu od referenduma održanog u nedjelju u Venecueli, a više od 95 posto glasača podržava vladine tvrdnje o Essequibu.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro je zatražio od državne naftne kompanije da izda dozvole za eksploataciju te je predložio da Nacionalna skupština usvoji zakon kojim bi to područje postalo dijelom Venecuele.

Mjere izazivaju zabrinutost širom regije. Vojska Gvajane je u visokoj pripravnosti, a brazilska je saopćila da raspoređuje više vojnika u pogranični grad Boa Vistu, glavni grad države Roraima, gdje dovozi više naoružanih vozila.

Međutim, svaki vojni upad Venecuele će biti logistički izazovan, jer vojska ove zemlje mora proći kroz brazilski teritorij ako želi ući u Essequibo, a razlog je izazovan teren na drugim mjestima.

Brazilska vojska jača svoje pristustvo u regionu kako bi "garantovala nepovredivost teritorija".

Helikopter gvajanske vojske sa sedam članova posade nestao je u blizini granice s Venecuelom u srijedu. Načelnik gvajanskog štaba Omar Khan je rekao da "nema informacija koje ukazuju na to da je Venecuela umiješana".