Svijet
0

Branimir Glavaš u pritvoru

FENA
Hrvatski saborski zastupnik Branimir Glavaš, protiv kojega je podignuta optužnica za ratni zločin te određen pritvor, sinoć nešto prije 21 sat došao je u osječki zatvor, u pratnji svojih prijatelja, sina Filipa i brojnih Osječana, te pripadnika specijalne policije.

Glavaševu dolasku u zatvor prethodilo je njegovo odbijanje da ga policija službenim policijskim vozilom doveze u zatvor.

Naime, sinoć iza 20 sati u stan Branimira Glavaša došla su tri policajca, a on je od njih zatražio da mu osiguraju da kao saborski zastupnik i general Hrvatske vojske, od svoga stana do zatvora dođe pješice, a ne u vozilu policije.

No nakon kratkog telefonskog razgovora jednog od policajaca s Policijskom upravom osječko-baranjskom, Glavašu su policajci rekli kako mora u pratnji policije i u policijskom vozilu otići u osječki zatvor.

Na tu naredbu Glavaš je policajcima rekao kako oni "nisu krivi", ali da "poruče svom šefu Faberu (načelniku PU osječko-baranjske) da se s generalom Hrvatske vojske i saborskim zastupnikom neće igrati", dodavši da ga sada mogu "vezati i vuèi, jer drukčije neću ići".

Potom je izašao na balkon te okupljenim novinarima i građanima ispred stana rekao kako "nitko neće uništiti svetost Domovinskog rata", kako je grad Osijek "obranjen na krvi naše djece" te da je "za slobodu grada poginulo 1650 osoba".

Branimir Glavaš potom je - u pratnji sina Filipa, 20-tak svojih prijatelja i suboraca te osječko-baranjskog župana Krešimira Bubala i saborskih zastupnika dr. Vladimira Šišljagića i Ivana Drmića – izašao iz stana te se pješice, uz skandiranje okupljenih Osječana i pjesmu "Inati se Slavonijo", uputio do zatvora.

Na ulazu u zatvor Glavaš je svojim prijateljima rekao kako zna da mnogima od njih neće biti lako u nadolazećim danima, jer će ih policija ispitivati te, kako je kazao, "ucjenjivati ne bi li lažno svjedočili", poručivši im "neka izdrže".