Neće odustati od namjera
0

Borisu Nadezhdinu zabranjena predsjednička kandidatura protiv Putina: Obećao sudsku žalbu

L. S.
Boris Nadezhdin u obraćanju novinarima (Foto: EPA-EFE)
Boris Nadezhdin u obraćanju novinarima (Foto: EPA-EFE)
Boris Nadezhdin, suparnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, neće se kandidovati na predsjedničkim martovskim izborima u Rusiji zbog čega je obećao da će pokrenuti žalbu pred vrhovnim sudom zemlje.

Centralna izborna komisija saopštila je da su pronađeni nedostaci u potpisima koje su Nadezhdin i njegovi saveznici prikupili u znak podrške njegovoj kandidaturi i da su neki od navodnih potpisa bili potpisi mrtvih ljudi.

U navodima CIK-a stoji da je Nadezhdin prikupio samo 95.587 legitimnih potpisa, 5.000 manje od 100.000 referentnih brojeva .

U objavi na Telegramu, Nadezhdin je usred negodovanja poručio da "ne odustaje" od svojih planova da se kandiduje za predsjednika.

"Prikupio sam više od 200.000 potpisa širom Rusije. Prikupljanje smo obavili otvoreno i pošteno, redove u našem sjedištu i sabirnim mjestima pratio je cijeli svijet. Učešće na predsjedničkim izborima 2024. je najvažnija politička odluka u mom životu. Ne odustajem od svojih namjera", napomenuo je Nadezhdin.

Iznenadio je neke analitičare svojom oštrom kritikom onoga što Kremlj naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini, nazivajući rat "fatalnom greškom" i obećavajući da će ga pokušati okončati pregovorima.

Putin je na vlasti ili kao predsjednik ili premijer od kraja 1999. godine i kontrolira sve državne poluge. Kremlj je rekao da ne vidi Nadezhdina kao ozbiljnog rivala.