Svijet
0

Borbe u Damasku, bombardovanja u blizini glavnog grada i Alepa

FENA
U nedjelju su izbile borbe između sirijske vojske i pobunjenika u Damasku, nakon što su vladine snage bombarovale u toku noći uporišta opozicije u predgrađu glavnog grada, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

U subotu je u sukobima poginula najmanje 101 osoba, uglavnom u južnim i sjeveroistočnim predgrađima, prema bilansu OSDH-a, organizacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja se poziva na mrežu aktivista i civilnih i vojnih ljekara.

Devetero djece je među žrtvama koje su poginule u subotu, podvukao je OSDH.

U nedjelju ujutro, u borbama koje su izbile južno i jugoistočno od glavnog grada i u samom gradu poginula je najmanje jedna osoba među pobunjenicima.

Glavno vijeće sirijske revolucije, mreža aktivista sa terena, potvrdili su da se vode borbe u četvrti Kadam, na jugu Damaska, a izbila su i jaka bombardovanja u južnim oblastima grada.

Jugozapadno od glavnog grada, vojska je nastavila da bombarduje Daraju, metu velike vojne operacije od prije nekoliko dana, prema OSDH-u.

Periferija Damaska se od sada nalazi u središtu borbi, režim nastoji da ponovo osvoji jednu oblast od osam kilometara oko glavnog grada, koju po svaku cijenu želi sačuvati kako bi bio u poziciji da pregovara oko rješenja sukoba, smatraju stručnjaci.

U toku noći, vojska je bombardovala četvrt Sahur u Alepu, velikoj metropoli na sjeveru.

Ukupno je u sukobima poginulo 42.000 osoba od marta 2011. godine, početka pobune protiv sirijskog predsjednika Bašara el-Asada, izvjestio je OSDH.