Svijet
0

Borbe širom Sirije, aktivisti pozvali na masovne demonstracije

FENA
Homs (Foto: AA)
Homs (Foto: AA)
Borbe su bjesnile širom Sirije u petak, izjavili su posmatrači, dok su aktivisti pozvali na masovne proteste koji bi osudili arapske države što su ih "napustile" tražeći samo dijalog s predsjednikom Bašarom el-Asadom.

Sirijska vojska je granatirala četvrti u Homsu, glavnom pobunjeničkom uporištu, koji je u središtu godinu dana duge kampanje Asadovog režima na gušenju antivladinih protesta, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Najmanje 15 minobacačkih granata palo je na četvrti Bab Tadmor, Bustan al-Divan, Hamidiju i Safsafe u Homsu.

Dvoje ljudi je poginulo u blizini sela Bsas u pokrajini Homs, kada je na automobil u kojem su putovali otvorena vatra, saopćila je posmatračka grupa sa sjedištem u Britaniji.

Prije zore sukobi su izbili između oružanih snaga i pobunjeničkih boraca u gradovima Harasta i Irbin, u pokrajini Damask, nakon što su pobunjenici otvorili vatru iz ručnih raketnih bacača na položaj snaga sigurnosti.

Također je izviješteno o žestokim sukobima u pokrajinama Hama, u centralnoj Siriji, i Deir Ezor, na istoku zemlje, saopćili su lokalni koordinacijski odbori, koji organizuju antirežimske proteste.

Aktivistička grupa Sirijska revolucija 2011, jedan od vodećih pokretača ustanka, pozvala je narod da izađe na ulice nakon džume kako bi protestovao protiv nedjelovanja arapskog svijeta.

"Muslimani i Arapi su nas napustili, ali je Bog uz nas, i naša odlučnost donijet će nam pobjedu", navodi grupa u saopćenju postavljenom na svojoj Facebook stranici.

Samit Arapske lige u Bagdadu, koji su uglavnom ignorirale sunitske arapske države, u četvrtak je usvojio rezoluciju kojom poziva sirijski režim na okončanje kampanje gušenja protesta, opoziciju da se ujedini i strane u sukobu da pokrenu "ozbiljan nacionalni dijalog".

Od početka narodne pobune 15. marta 2011. u Siriji je izginulo gotovo 10.000 ljudi, većinom civila, po podacima OSDH-a.