SAD
0

Bolničke greške deset puta češće nego što se mislilo

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svaki treći Amerikanac će tokom boravka u bolnici vjerovatno iskusiti neku grešku medicinskog osoblja, utvrdili su stručnjaci s Univerziteta Utah.

Stručnjaci su do ovakvog rezultata došli primjenom novog metoda utvrđivanja bolničkih grešaka koji je razvio Institut za unapređenje zdravstvene njege u Massachusettsu, prenosi Reuters.

Njihova procjena, inače, deset puta premašuje procjenu učestalosti bolničkih grešaka do koje se dolazilo primjenom dviju ranijih metoda, od kojih se jedna temeljila na prijavi pogrešaka koje su dobrovoljno unošene u zdravstvene dosjee.

"Očigledno je da imamo još mnogo posla da bismo stvorili zdravstveni sistem konzistentno dobre kvalitete - siguran, djelotvoran, usmjeren na potrebe pacijenta, pravodoban i lišen razlika na bazi rasne ili etničke pripadnosti", istakla je Susan Dancer, glavna urednica američkog medicinskog časopisa Health Affairs.

Medicinske greške su najraznovrsnijeg karaktera - od dekubitusa (rana od ležanja), preko hirurških instrumenata zaboravljenih u tijelu operiranih pacijenata, do po život opasnih zaraze stafilokokima.

U istraživanju tim iz denverske konsultantske firme Miliman je na temelju zahtjeva za nadoknadu štete osiguravajućim društvima došao do zaključka da je u 2008. trošak medicinskih pogrešaka u SAD-u iznosio 17,1 milijardu dolara.

U ovim troškovima deset medicinskih grešaka ima udio od preko dvije trećine. Pritom je najčešće tražena odšteta zbog dekubitusa, postoperativnih infekcija i upornog bola u leđima nakon operacije kralježnice.

Američki zdravstveni suistem trebalo bi naročitu pozornost posvetiti smanjenju učestalosti tih grešaka, poručio je denverski tim.